• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Marieke Gaymans

Kunstenaars
Materiaal
* Incl. btw Excl. Verzendkosten

Marieke Gaymans

kunstenaar/ fotograaf

Als fotograaf wil ik jou als kijker graag uitdagen na te denken over de interactie tussen jezelf en je omgeving. Die omgeving is afhankelijk van de levensfase, plaats en tijd waarin je je bevindt.

Zoektocht

In mijn recente werk ga ik op zoek naar de puurheid van kinderen en verken ik de mate waarin wij ons leven zelf in de hand hebben. Daarbij stel ik mezelf vragen zoals: Maken wij zelf onze werkelijkheid of wordt onze werkelijkheid voor ons gemaakt? Hoe zien wij onszelf als we door de ogen van een ander kijken? Is er zoiets als een gemeenschappelijke waarheid? Wat doet mijn omgeving met mij?

Ik voorzie de gezichtshuid van het kind van lagen die de confrontatie tussen kind en omgeving weergeven. Zo maken mijn foto’s de puurheid van kinderen zichtbaar, en zo kan iedereen vanuit zijn eigen perspectief nadenken over hoe en waarom het kind zich ontwikkelt naar volwassene en wat daarvan de gevolgen zijn.

Het is een zoektocht die ook bij de kijker vragen oproept: Zijn de kinderen anders met een (licht-) stempel op hun gezicht? Zou je de schmink eraf willen vegen? Of laat de schmink juist meer zien, en wat dan? Strookt de extra laag met jouw gevoelens of wijkt het juist af? Door het kind in contact te laten treden met zichzelf, zien we het uiterlijk als weerspiegeling van het innerlijk. 

Werkwijze

Mijn werkwijze is als volgt: Ik begin met een idee dat ik samen met het de geportretteerden uitvoer. Pas als ik het beeld heb gemaakt dat exact mijn gevoel en idee weergeeft, stop ik met foto’s maken. Soms heb ik wel twaalf modellen nodig maar elke keer kom ik dichter bij de perfecte foto. Een serie is pas af als het me lukt om dé foto te maken. Als ik de geportretteerde kan verrassen met het resultaat hebben we samen iets gemaakt waarover hij/zij zich verwondert. Dat geeft mij als kunstenaar/fotograaf de ultieme voldoening.

Centraal in mijn werk staat de samenwerking aan een project met de geportretteerden. Juist door die samenwerking, door reflectie en tussentijdse evaluatie kom ik tot de juiste foto. Iedereen is uniek en daardoor is elk kind spannend en mooi om mee te werken.